9.8 / 10
(o.b.v. 51 beoordelingen)
ProWalls

Stucwerk of glasvezelbehang, wat kies ik nou?

Stucwerk of glasvezelbehang?

Wat is nou echt het verschil? Waarom zou je voor glasvezelbehang gaan of juist voor stucwerk? Dit is een veel voorkomende vraag.
Zowel stucwerk en glasvezelbehang worden allebei veel toegepast als wandafwerking.

Bij beiden heb je het voordeel dat ze overschilderbaar zijn, maar er zitten toch veel verschillen tussen. Even ter informatie glasvezelbehang is een verzamel naam voor: Glasvliesbehang, Glasweefselbehang, Renovlies, Vliesbehang en fleecebehang.

Stucwerk is er in veel verschillende manieren, je kan kiezen voor spackspuiten of voor bijvoorbeeld gladde wanden. De wanden kunnen veranderen van bouwval tot een woonplek. Stucwerk haalt alle oneffenheden uit de wanden. 1 van de voordelen die niet haalbaar is met glasvezelbehang is dat stucwerk ook buiten kan worden toegepast.

stucwerk glasvezelbehang

Wanneer moeten de wanden gestuct worden?

Als de wanden als “behang klaar” zijn opgeleverd dan is het niet nodig om de wanden te stuken. Natuurlijk worden de wanden wel eerst geschuurd. Zijn de wanden echt oneffen, bijvoorbeeld gaten, slechte hoeken of stukken uit de muur dan is het wel noodzakelijk om te stuken en kan je niet gelijk glasvezelbehang aanbrengen want dat blijven de oneffenheden zichtbaar. Dus het is wel belangrijk dat je weet dat glasvezelbehang niet overal op kan.

Indien de muren egaal zijn kan er voor glasvezelbehang gekozen worden omdat dit wat stootvaster en sterker is dan stukwerk. Daarnaast is het ook sneller klaar en is het goedkoper. Als je muren niet egaal zijn of gaten aanwezig zijn dan moet er voor stukwerk gekozen worden.