9.8 / 10
(o.b.v. 51 beoordelingen)
ProWalls

Alles wat je moet weten over stucwerk

Stucwerk is een manier om muren en plafonds af te werken. Deze pleisterlaag kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Deze laag kan gecombineerd worden met schilderwerk, aangezien het sausklaar maken van stucwerk een optie is. In deze blog vertellen we je meer over stucwerk. Zo laten we je zien wat de beste keuze is tussen stucwerk of glasvezelbehang, maar we laten je ook zien wat de voordelen van stucwerk zijn.

Wat is stucwerk?

Stucwerk is een laag pleister die in vele vormen op wanden en plafonds aangebracht kan worden. Zo is er bijvoorbeeld het vlakke stucwerk, waarbij een ondergrond mooi egaal wordt gemaakt. Op deze manier worden oneffenheden en gaatjes weggewerkt. Je kunt ook kiezen voor stucwerk met decoraties. Een goed voorbeeld hiervan is trek- en draaiwerk, waarbij aan de hand van sjablonen decoraties worden aangebracht in het stucwerk. Met behulp van stucwerk kun je oppervlakken sausklaar en behangklaar.

Wat zijn de voordelen van stucwerk?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom het de moeite waard is om voor stucwerk te kiezen. Hieronder zetten we een aantal van de grootste voordelen van stucwerk voor je op een rij:

 • Stucen is de ideale manier om je wanden te stabiliseren
  Na verloop van tijd kunnen muren schuin gaan staan. Dit ziet er niet alleen niet zo mooi uit, maar muren verliezen hierdoor ook hun draagkracht. Stucwerk laat je muren er weer goed uitzien en verbetert hun stabiliteit. Dit is ook veiliger voor je woning.
 • Stucwerk gaat de zuigkracht van betonnen muren tegen
  Sommige muren hebben een enorme zuigende werking. Zelfs nadat je een voorstrijkmiddel hebt gebruikt, kan het lastig zijn om deze muren te verven. Stucwerk maakt deze wanden sausklaar of behangklaar. Voor het behangen van stucwerk kun je bij ons terecht.
 • Stucwerk werkt oneffenheden in de betonnen muur weg
  Daarnaast kan nieuw stucwerk ervoor zorgen dat de scheuren in oud stucwerk worden weggewerkt.
 • Er is veel mogelijk op het gebied van stucwerk
  Je kunt kiezen voor vlak stucwerk, maar ook stucwerk met mooie decoraties behoort tot de mogelijkheden.
stucwerk glasvezelbehang

Stucwerk of glasvezelbehang?

Zowel stucwerk als glasvezelbehang is een uitstekende manier om oneffenheden in de muur weg te werken. Glasvezelbehang kan tegen een stootje en is duurzaam. Dit komt onder meer omdat het gemaakt is van glasvezels, het is geen papieren behang. Net als stucwerk kun je glasvezelbehang voorzien van een nieuwe lik verf. Je kunt zelfs over glasvezelbehang heen behangen. Glasvezelbehang is brandvertragend, iets wat stucwerk niet is. Daarnaast is deze soort behang er in vele varianten. Je kunt zelf bepalen voor wat voor soort motieven je kiest.

Een nadeel van stucwerk is dat het meer tijd nodig heeft om te drogen. Hierbij moet je al gauw denken aan minimaal een week droogtijd. Glasvezelbehang is al binnen een dag droog en kan hierdoor veel sneller toegepast worden. Overigens sluiten de twee elkaar niet uit. Stucwerk kan namelijk behangklaar gemaakt worden, waarna je glasvezelbehang op het stucwerk aanbrengt. Prowall kan stucwerk voor je behangen. Maar mocht je een keuze moeten maken tussen de twee, dan is glasvezelbehang de beste optie. Hierbij profiteer je van dezelfde voordelen met een veel kortere droogtijd.

Er zitten scheuren in het stucwerk: wat nu?

Scheuren in het stucwerk kan zowel bij oud als bij nieuw stucwerk ontstaan. Zelfs bij recent geplaatst stucwerk kunnen er plotseling scheuren ontstaan. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Scheuren zijn in twee categorie├źn te verdelen.

Ten eerste zijn er constructiescheuren. Hierbij zit het probleem hem in de constructie van de woning. Zo kan een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld iets inzakken omdat het pand nog werkt. Gelukkig kan een scheur opgevuld worden met krimpvrije muurvuller. Daarnaast zijn er de krimpscheuren. Deze scheuren kunnen voorkomen worden door risicovolle plekken te behandelen met wapeningsgaas. Het risico op scheuren is er niet bij glasvezelbehang. Dit is nog een reden waarom dit een aantrekkelijker alternatief is.

Stucwerk is een manier om je muren er weer zo goed als nieuw uit te laten zien. Oneffenheden worden weggewerkt en je wanden zullen weer stabieler zijn. Stucwerk kan zowel sausklaar als behangklaar gemaakt worden. Daarnaast is het mogelijk om decoraties aan te brengen. Een groot nadeel van stucwerk is de lange droogtijd. Daarnaast loop je bij stucwerk altijd het risico dat er scheuren kunnen ontstaan. Daarom kun je beter kiezen voor glasvezelbehang. Dit is binnen een dag droog en biedt dezelfde voordelen, zonder de nadelen. Wij van Prowalls hebben veel ervaring met het toepassen van glasvezelbehang. Wij werken door heel Nederland. Mocht je interesse hebben, dan kun je via onze website eenvoudig en geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.