Stucwerk of glasvezelbehang?
Wat is nou echt het verschil? Waarom zou je voor glasvezelbehang gaan of juist voor stucwerk? Dit is een veel voorkomende vraag.
Zowel stucwerk en glasvezelbehang worden allebei veel toegepast als wandafwerking.
Bij beiden heb je het voordeel dat ze overschilderbaar zijn, maar er zitten toch veel verschillen tussen. Even ter informatie glasvezelbehang is een verzamel naam voor: Glasvliesbehang, Glasweefselbehang, Renovlies, Vliesbehang en fleecebehang.
Stucwerk is er in veel verschillende manieren, je kan kiezen voor spackspuiten of voor bijvoorbeeld gladde wanden. De wanden kunnen veranderen van bouwval tot een woonplek. Stucwerk haalt alle oneffenheden uit de wanden. 1 van de voordelen die niet haalbaar is met glasvezelbehang is dat stucwerk ook buiten kan worden toegepast.
Glasvezelbehang heeft wat meer voordelen, natuurlijk kan je kiezen voor een patroon (glasweefselbehang) of voor gladde wanden (glasvliesbehang). Daarnaast is glasvezelbehang scheur overbruggend. Als er fijne haar scheuren ontstaan in de muren, dat gebeurd vrijwel altijd bij nieuwbouw woningen, dan is dit niet zichtbaar onder glasvezelbehang. Gestucte wanden zijn wat gevoeliger voor deze scheuren. Glasvezelbehang is ook een heel stuk goedkoper dan stucwerk, vaak scheelt dit de helft.
Bij behangwerk zijn de wanden direct overschilderbaar, dit is bij stuc niet het geval. Na dat de wanden gestuct zijn duurt het een een stuk langer voordat er gesaust kan worden omdat de wanden volledig moeten drogen. Nog een voordeel van glasvezelbehang is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Als laatste is glasvezelbehang een heel duurzaam soort behang, brandvertragend en stootvast. Stucwerk is wat gevoeliger voor brand. Bij glasvezelbehang is het wel belangrijk dat de wanden egaal en effen zijn. Ze worden machinaal geschuurd maar als er echte dikke betonpunten in zitten of gaten in de wanden dan is
behangen niet mogelijk.
Vaak wordt er gedacht dat het behangwerk niet zo strak kan als stucwerk, omdat er naden tussen de banen zouden zitten. Als je door een
professional het glasvezelbehang laat aanbrengen dan zijn er geen banen zichtbaar en is het eindresultaat net zo egaal als dat van stucwerk.
Wanneer moeten de wanden gestuct worden?
Als de wanden als “behang klaar” zijn opgeleverd dan is het niet nodig om de wanden te stuken. Natuurlijk worden de wanden wel eerst geschuurd. Zijn de wanden echt oneffen, bijvoorbeeld gaten, slechte hoeken of stukken uit de muur dan is het wel noodzakelijk om te stuken en kan je niet gelijk glasvezelbehang aanbrengen want dat blijven de oneffenheden zichtbaar. Dus het is wel belangrijk dat je weet dat glasvezelbehang niet overal op kan.
Conclusie:
Indien de muren egaal zijn kan er voor glasvezelbehang gekozen worden omdat dit wat stootvaster en sterker is dan stukwerk. Daarnaast is het ook sneller klaar en is het goedkoper. Als je muren niet egaal zijn of gaten aanwezig zijn dan moet er voor stukwerk gekozen worden.

Geef een reactie